Utolsó kommentek

Lehet különút a demokráciákban?

Szőrök 2012.03.02. 22:38

 

A napokban pár korábbi hírt összerakva érdekes gondolatsor támadt bennem. Előre bocsátom, hogy nem vagyok Orbán-rajongó, még ha a következő gondolatmenet akár az ő szájából is elhangozhatna. Szóval, kezdjük ott, hogy az USA demokráciának tartja magát, és ugyanerre a címre tart igényt Nyugat-Európa, vagy más néven az Európai Unió is. Viszont szélesebb nézőpontból nézve sajnos ez csak egy címke, ami mögött nem feltétlenül áll igaz tartalom. Úgy gondolom ugyanis, hogy egy igazán demokratikus államnak el kellene fogadnia, ha egy másik állam másféle berendezkedést kíván megvalósítani, mint mondjuk az övé. Különösképpen igaz ez egy olyan kis országra, amilyen mondjuk Kuba, de akár Magyarország is. Ugyan, mekkora jelentősége van, ha ezek a Világ 98%-át kitevő globális hatalmon kívül állnának? Egyetérthetünk abban, hogy semmi. A múltkor viszont a CIA ex-igazgatója úgy nyilatkozott, hogy Magyarországot biztonságpolitikai kihívásnak tekintik. Hogyan, talán meg fogjuk támadni az USA-t, vagy milyen egyéb módon jelentünk fenyegetést? A válasz nagyon egyszerű. Az úgynevezett kapitalizmus gyakorlatilag a századokkal ezelőtt már lefektetett gyarmatosítás szoft formájában viszonyult a közép-kelet európai országokhoz. Itt az olcsó munkaerő. Tedd tönkre a hazai ipart, és akkor terítheted a saját termékeid! Továbbá, vidd ki a nyert tőkét! S használd ehhez a komprádor burzsoáziát! Még jobb, ha hitelezel is, az a legtutibb bevétel. Ha felismerjük ezt a rendszert, akkor az orbáni nacionalista logikában kétségkívül van rendszer, bár -tegyük hozzá - Orbánt sem tartom demokratának. Az orbáni politika közismert intézkedéseivel bizony komolyan rálépett a fenti érdekkör tyúkszemére. Ennél már csak a híresen nem nyugatbarát szerbek exponálták jobban magukat. A szerb miniszter-elnök helyettes pár héttel ezelőtt azt nyilatkozata, ha az Uniónak nem kell Szerbia, akkor ők szívesen csatlakoznának Oroszországhoz és akár orosz katonai támaszpontok építését is lehetővé tennék Szerbia területén. Szóval, visszatérve az eredeti gondolathoz, a demokrácia kifejezés erős gazdasági és akár katonai befolyást takar. Aki pedig ezt nem akarja, az már nem demokrata. Orbán rendszere akkor lenne igazi (nemzeti), ha nem akarná bebetonozni magát a hatalomba és például kiírtaná a korrupciót, vagy legalábbis nem a klientúra építésére koncentrálna. Így viszont komoly hiányosságokat mutat, ami támadási felületet nyújt az úgynevezett nyugati demokráciáknak. Kár, mert így sohasem tudjuk meg, hogy egy őszinte és hiteles nemzeti politika milyen eredményeket hozott volna.

Hivatkozott cikkek:

www.piacesprofit.hu/kkv_velemeny/magyarorszag_osszeuropai_biztonsagpolitikai_kihivas.html

www.oroszhirek.hu/szerbia/155-hir/2403-szerbia-oroszorszag-fele-fordul-ha-nem-kapja-meg-az-unios-tagjeloelti-statuszt

A kép forrása:

desztinaciomarketing.hu/1618/orszag-az-orszagban-%E2%80%93-liliputi-magyarorszag/

6 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://aranyasok.blog.hu/api/trackback/id/tr384285376

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.05. 15:46:17

"Tedd tönkre a hazai ipart, és akkor terítheted a saját termékeid! Továbbá, vidd ki a nyert tőkét!"

Ez annyira leegyszerűsítő, hogy már nem is igaz! Hát persze, hogy a haszon miatt fektet be bárki is! A mi két szép szemünkért még Demján sem itt fekteti be az ezévi 200 mrd-ot! Szorgosnak kell lenni, mint a Japánok és megfelelő oktatási rendszerrel el kell érni, hogy érdemes legyen fejlett technológiákat ide telepíteni. Kína is ezt az utat járja. De ez nekünk nem tetszik! Sőt elkezdtük az oktatásunkat is szétverni. Ez nem vezet sok jóra. :(

Szőrök 2012.03.05. 16:24:05

@TrueY:

Beismerem, hogy volt némi leegyszerűsítés
a logikában. De amit mondani akartam az az, hogy ha már kicsit is korlátozod a globáltőke mozgását (mint O.V.), akkor azonnal ellenség vagy, akit le kell söpörni a színről. Egyébként meg, ha bemész mondjuk egy Aldi-ba, vagy Lidl-be, akkor világos, hogy az ottani termékek 95%-a német. Tehát valóban kiszorítják a hazai termékeket. A Spar talán a legkorrektebb, de a hipermarketek meg élből megölik a kiskereskedéseket. Ismerős lehet a hazai cukoripar kivégzése is és sorolhatnék még más példákat is. "Everything counts in large amounts", ahogy a Depeche Mode mondta, és így nekünk, magyaroknak csak a morzsák jutnak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.05. 20:40:19

@Szőrök: "Beismerem, hogy volt némi leegyszerűsítés"
Eufémizmus? ;)

"hogy ha már kicsit is korlátozod a globáltőke mozgását (mint O.V.), akkor azonnal ellenség vagy, akit le kell söpörni a színről."
Ez ork bán nagy mondása, hogy az összeesküvés elmélet pártiakat győzködhesse. A tőke (mindegy, hogy globál, vagy lokál) egyféle képen működ. Oda megy, ahol legjobban fial. Vajh Demján miért nem itt ruházza be a 200 mrd-ot? Mert a tőkének (pedig erre rá van nyomva a "nemzeti" karszalag) nem jó most itt! A magyar gazdaság versenyképtelen! És ezt a válságon túl a fityisz ámokfutása az oka!

"Egyébként meg, ha bemész mondjuk egy"
Nem megyek be! És ez ilyen egyszerű! A magyar ember mégis ott vásárol. Miért? Mert olcsóbb, mint a kormány által nyomott CBA, ami svájci cégeken keresztül utaztatja a zsét, hogy ne fizessen itt(!) adót, és a fizetések nagy részét zsebbe adja (értsd adócsalás). No akkor mi van a "globáltőkével"???

Szőrök 2012.03.05. 21:17:12

@TrueY:

Meglátásom szerint az a gond a külföldi direkt tőkebefektetésekkel vezérelt gazdaságpolitikával (Magyarország elég tipikus példa volt), hogy konjunktúra idején frankón működik. Amikor viszont depresszió van, akkor a tőke nem akar bővülni, nota bene még haza is viszi a profitot (lásd a Magyarországon működő külföldi bankok reakcióját az amerikai hitelválságra). A hagyományos nyugati kapitalizmus mellett, azért a kínaiak, vagy oroszok elég keményen képviselik a nemzeti érdekeiket is (persze nem Magyarország méretű országok :-). Szerintem nálunk az volt részben a gond, hogy a posztban említett komprádor burzsoázia, politikai elit szó szerint kilóért adta el a hazai ipart és a megrendeléseket (lásd például autópálya-építések). Így sajna a hazai vállalkozások nem nagyon tudtak túljutni a KKV szinten. Egyébként OV-ék valóban sok kárt okoztak a dilettantizmusukkal és politikusoktól minimum diplomáciai érzéket elvárt volna az ember.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.06. 09:27:50

@Szőrök: "direkt tőkebefektetésekkel"
Milyen az indirekt tőkebefektetés? Magyar cégek részvényeit vennék? Mit a világhírű MALÉV, RÁBA, vagy más komoly(talan) cégeké? Te vennél ilyen részvényeket, ha tudnád, hogy folyamatos állami pátyolgatásra szorulnak? Ja MALÉV már csődbe is ment... ;)

"Magyarországon működő külföldi bankok reakcióját az amerikai hitelválságra"
Mi ezzel a gond? Ha hitelválság van, akkor nem fogják a pénzüket egy bizonytalan hátterű országban tartani! Szerintem miért vitte ki a pénzét az a pár tízezer ember, aki megijedt ork bán szabadságharcától? Nálunk bármilyen pénzeket konfiskálni lehet! Ilyen helyre én nem fektetnék be! Hát te?

"kínaiak, vagy oroszok elég keményen képviselik a nemzeti érdekeiket is"
Ne hasonlítsuk össze! Több nagyságrendbeli különbség van minden erőforrásban! Ha nekünk is lenne annyi olajunk, mint a Norvégoknak, akkor persze más lenne a helyzet! De nekünk csak Matolcsynk és Bölcs Vezérünk van és értettük semmit sem adnak a világpiacon! Sőt!

"politikai elit szó szerint kilóért adta el a hazai ipart és a megrendeléseket"

Ez igaz! Ezt biztos, hogy lehetett volna jobban is csinálni.

"sok kárt okoztak a dilettantizmusukkal és politikusoktól"
Milyen politikusokról is beszélünk? Néptribün, az igen! Közönség nélküli szónoklás, a tuti megmondása, az megy! A munka (értsd pl. szakmai egyeztetés) az büdös az elvtársaknak!

Szőrök 2012.03.06. 12:08:15

A direkt tőkebefektetés (FDI- Foreign Direct Investment)egy konkrét fogalom. Nincs mit hozzátenni, vagy elvenni belőle. Konkrétan azt akartam mondani, hogy mi magyarok azt mondtunk az elmúlt 20 évben a külföldieknek, hogy "gyertek, fektessetek be nálunk". Sok esetben a külföldi befektetők - a magyarokhoz képest - pozitív diszkriminációban részesültek. A gond az, hogy mintha mástól vártuk volna a megváltást, a gazdasági eredményeket.

Az amerikai hitelválság utáni pénzkivitelnél még el se kezdődött Orbánék ámokfutása. Ott csupán arról volt szó, hogy az osztrák, holland stb. bankok fontosabbnak tartották a külföldi anyabankok megerősítését.

Orbánék valóban sok kárt okoztak. De a lényeg inkább az, hogy szerintem az elmúlt 20 évet Magyarország elvesztegette. És ez minden korábbi kormányra vonatkozik. Szó szerint szegényebbek is lettünk egy illúzióval, azzal, hogy az ún. kapitalizmus jólétet hoz és utolérjük a Nyugatot, vagy legalábbis csökken a különbség (a múltkor olvastam, hogy Luxemburgban kb. 500 E Ft a havi minimálbér). Lehet és kell is szidni Orbánékat, de számomra ez a fő probléma :-(
süti beállítások módosítása